Professzionális Tárhely

Voltaire-Candide

Voltaire - Candide


A trtnet Vesztfliban kezddik, Thubder-tenTronckh br kastlyban. A br bszke elkel szrmazsra s a krnyezetre. A kastly laki gy gondoljk, lakhelyk a vilg legszebb kastlya. Itt nevelkedik Candide /nevnek jelentse: jmbor/, akirl nhnyan tudni vlik, hogy a br hgnak a gyermeke. A br rnak s a brnnak kt gyermeke van, Kunigunda a lnyuk, tizenht ves gynyr hajadon, fiuk mindenben az apjra hasonlt. A hz "orkuluma" a blcs filozfus, Pangloss mester. A br rtallt Kunigundra s Candide-ra, amint a spanyolfal mgtt szerelmeskedtek, s Candide-ot azonnal kiutastotta a hzbl. Candide megprbltatsai ekkor kezddnek, tvol a "legeslegjobb vilg legeslegszebb kastlytl". Candide egy Valdberghofftrardbkdikdorff nev vrosba rt, ahol kt kk dolmnyos idegen meghvja egy ebdre. Candide-nak ez ppen elg ahhoz, hogy igaznak fogadja el Pangloss mester tzist: "mgiscsak minden a legjobban van e vilgon." Az idegenekrl azonban rvid idn bell kiderl, hogy a bolgr kirly toborzi, s az ifjt vasra verve viszik a hadseregbe. Egyre jobban beletanul a fegyverforgatsba, sikert azon tudja lemrni, hogy mind kevesebb fenytsben van rsze. Egy szp tavaszi napon stlni megy, gy gondolva, ez termszetadta joga, tvozst azonban szksnek veszik; vlaszthat, hogy a harminchatszor megvesszzik, vagy tizenkt golyt kap. A vesszzst vlasztja, de amikor mr nem brja elviselni a fjdalmakat, inkbb a hallt vlasztan. A trsai szvesen teljestenk krst, de a bolgr kirly ppen akkor stl arra, s megkegyelmez az ifjnak. Mire felplne, megkezddik a bolgr-avar hbor. Candide elmenekl a csatatrrl, elszr egy avar faluban l, amelyet a bolgrok gettek fel, majd egy bolgr faluba megy, ahol az avarok kegyetlenkedseivel kell szembeslnie. Candide Hollandiba menekl. Hiba prbl alamizsnt koldulni a jmd keresztnyek hazjban, a "komoly kp polgrok" javthzzal fenyegetznek. Candide-ot vgl egy jszv anabaptista, Jacques megsznja, hzba fogadja s elltja mindennel, munkt is ad neki az egyik gyrban. Candide jra gy gondolja, igaza van mesternek, tnyleg minden a lehet legjobban van ezen a vilgon. Msnap egy elrettent klsej koldussal tallkozik az utcn, akiben Pangloss mestert ismeri fel. Akirl kiderl, hogy vrbajos, s a betegsget Paquette-tl, a szobalnytl kapta el. Jacques meggygytja Pangloss mestert s felfogadja knyveljnek. Candide megtudja a filozfustl, hogy mi minden trtnt a kastlyban tvozsa utn. A bolgrok megltk az egsz csaldot, Kunigundt elbb mg jl meg is gyalztk a gazemberek.
Jacques-nek zleti gyei miatt Lisszabonba kell utaznia, magval viszi az ifjt s a filozfust is. Hajjuk viharba kerl, a szerencstlensget csak hrman lik tl: Candide, Pangloss s egy goromba matrz, aki Jacques hallt okozta. A hajtrttek kisznak a partra, ahol pp fldrengs van. Amg Pangloss mester s Candide segt a romeltakartsban, addig a matrz, hiba prblnak a lelkre beszlni, rabolni s fosztogatni kezd. Panglosst s Candide-ot, mivel segtettek a romok eltakartsban, meghvjk vacsorra. Pangloss mg most is kedvenc ttelt prblja bizonygatni, hogy ez a vilg a ltez vilgok legjobbika. Panglosst s Candide-ot elfogjk: "az egyiket azrt, mert beszlt, a msikat csak azrt, mert helyeslleg hallgatott...". Az orszg legblcsebbjei gy gondoljk, az emberek knjaira j gygyr lenne egy, a npnek rendezett szp autodaf. gy egy biscayait, kt portuglt, Panglosst s Candide-ot akarjk flldozni. Vgl pr embert meggetnek, Panglosst felakasztjk, Candide-ot pedig megvesszzik. Ezen a napon jabb fldrengs rzza meg az orszgot. Candide rmesen rzi magt, mr semmi sem vigasztalja, siratja Panglosst, Kunigundt s Jacques-ot. Candide-ot egy regasszony elhvja magval, hrom napig elltja, majd egy elviszi Kunigundhoz. A lny elmesli, hogyan maradt letben, s mi trtnt vele azta, mita Candide elhagyta a kastlyt. Szlei palotjt feldltk a bolgrok, szleit megltk, t tbbszr meggyalztk, de egy kapitnynak ksznheten megmeneklt. A bolgr tiszt azonban ksbb elvette a lny minden pnzt, majd eladta egy zsid kalmrnak, Don Issacarnak.
Az kastlyban beszlgetnek most is. Itt, ebben a pazar krnyezetben kellett rjnnie, hogy mgsem az kastlyuk volt a legeslegszebb a vilgon, mint ahogyan azt korbban felttel nlkl elhitte. Egyik nap aztn a szentmisn szrevette t a finkviztor. Mindenron meg akarta venni a zsidtl, Don Issacar azonban ebbe nem egyezett bele. Megtehette ezt, hiszen az udvar bankrja, s gy igen nagy a tekintlye. Vgl is abban egyeztek meg, hogy a hz a kzs tulajdonuk ppgy, mint Kunigunda. A lny htfn, szerdn s szombaton a zsid; a tbbi napokon pedig az inkviztor. Kunigunda ugyanakkor bizonygatja Candide-nak, hogy eddig mg mindkettjknek ellenllt.
Az autodaft Kunigunda inkviztora rendezte. Szrny volt ltnia, ahogyan Panglosst felakasztjk, Candide-ot pedig megvesszzik.
Candide akarata ellenre ktszeres gyilkoss vlik. A zsid ugyanis benyit a szobba, s fltkenysgben Candide-ra tmad, aki erre knytelen vdekezni. Az inkviztor is megjelenik a helysznen, s Candide most sem kerlheti el, hogy a kardjt hasznlja. Az regasszony tud rla, hogy az istllban hrom andalziai l van, gy mindhrman elmeneklnek. Cdiz fel indulnak. Candide most ismt hasznt veszi a bolgr hadseregben tanultaknak. Cdizban ppen a paraguayi jezsuitk ellen gyjtenek csapatokat. Candide olyan katonsan viselkedik; hogy hamarosan kapitny lesz az jvilg fel tart seregben.
A hajn az regasszony elmesli lete trtnett. Tizedik Orbn ppnak s Palesztrina hercegnnek a lnya. 14 ves korig palotban nevelkedett. Vlegnye egy gynyr herceg volt; mr kszltek is a kzeli nszra. A herceget azonban megmrgezte egyik rgi szeretje. Borzalmas kalandokba keveredett ezutn. Elvesztette a csaldjt s a vagyont. Marokkban tallkozott azzal az emberrel, aki t hatves korig nevelte. Meggrte, hogy segt a hercegnnek, ehelyett Algrban eladta egy bejnek. Ezutn sorozatosan egyik ember tulajdonbl kerlt a msikba. A fl fenekt is elvesztette egy hborban, amikor a katonk a nk ezen testrsznek felvel igyekeztek jllakni. Szmtalan orszgban cseldeskedett, mg vgl Don Issacarnl, a zsidnl lett szolgl. Az regasszony szerint akrmelyik utast krdeznk; mindegyik megtkozn a maga lett. Kzben megrkeznek Buenos Airesbe. Elltogatnak a kormnyzhoz. A kormnyznak nagyon megtetszik Kunigunda, gy mindenron magnl akarja tartani.
Candide meneklni knyszerl, mert Eurpbl befut egy haj, amelyet kln az ldzsre indtottak tnak, tele trvnyszki emberekkel, poroszlkkal s egy brval. Egytt menekl vele a szolgja, Cacambo. t mg Cdizban vette maghoz: a kevert vr szolga szinte minden mestersget kiprblt mr korbban. A sok tapasztalattal rendelkez ember ettl kezdve mindvgig igen nagy segtsgre van Candide-nak. Felismeri, hogy most elnysebb a jezsuitk oldaln harcolni, mint ellenk.
Megismerkednek a tisztelend tartomnyfnkkel. Az atya klnsen rl annak, hogy Candide-dal a sajt anyanyelvn, nmetl beszlhet.
A fhst jabb csodval hatros meglepets ri. A ftisztelend rrl ugyanis kiderl, hogy Kunigunda ccse; teht is tllte annak idejn a borzalmakat. Rendkvl megrlnek egymsnak: a tisztelend r mg boldogabb lesz, amikor megtudja, hogy testvre, Kunigunda l s egszsges.
A jezsuita elmesli az tlt szrnysgeket, s hogy neki mikppen sikerlt megmeneklnie. Megegyeznek, hogy egytt vonulnak be gyztesknt Buenos Airesbe, s visszaszerzik Kunigundt. Candide ennek klnsen rl, hiszen akkor vgre felesgl vehetn kedvest. A tisztelend atyt erre elnti a mreg: hogyan is gondolhat ilyet Candide, amikor Kunigundnak hetvenkt se van. Dhben rtmad. Candide nvdelembl leszrja Kunigunda ccst. Cacambo tancsra a br r csuhjban menekl, mintha volna a tisztelend ezredes r.
Sikeresen tjutnak a hatron, egy erdben elalszanak. Amikor felbrednek, azt veszik szre, hogy kptelenek megmozdulni. Kiderl, hogy a tartomny laki, a Flesek megktztk ket. Mr forraljk is a vizet egy nagy stben, hogy megfzzk a gyllt jezsuitkat: Cacambo azonban rt a nyelvkn. Most ppen azzal menti magukat, ami miatt meneklnik kellett: nzzenek csak utna a Flesek: k bartok, hiszen a gazdja ppen most lt meg egy jezsuitt; annak a csuhjt hordja.
A Flesek utna is jrnak a hallottaknak, s ezutn mr igen bartsgosan bnnak az idegenekkel. Candide a szolgjval a Flesek orszgbl Cayenne-be akar eljutni. Az oda vezet t azonban tele van termszeti akadlyokkal. Tallnak egy res csnakot. Cacambo tancsra az ramls irnyban haladnak, remlve, hogy a folyvz lakott helyre viszi ket. A mostoha krlmnyek kztt kiltstalann vlik a helyzetk. A csnak sszetrik, k pedig sziklrl sziklra vnszorognak. Az eljk trul ltvny azonban megrte a fradsgot: az gbe nyl hegyek kztt jl megmvelt vidk terl el elttk. Feltnen szp emberek lnek ragyog kocsikban. Nincs az az eurpai l, amely olyan gyorsan hzhatn ezeket a jrmveket, mint az itteni hatalmas, piros juhok.
A kt fradt utas az els falunl megll pihenni. A gyerekek aranybrokt rongyokban szaladglnak. Kavicsokkal jtszanak, ezekrl kzelebbrl nzve kiderl, hogy aranybl, rubinbl, smaragdbl vannak. Mindenki jt nevet, amikor ltja, hogy a kt idegent mennyire elbvlik a fldn hever rtktelen kvek. A falu fogadjban is ilyenekkel akarnak fizetni a remek vacsorrt. Naiv bkezsgkkel jkora derltsget okoznak. A fogads azonban kszsgesen megnyugtatja ket: az sem baj, ha nincs itteni pnzk, hiszen minden fogadt a kormny fizet, mindannyit a kereskedelem knyelmre szerveztk.
Candide-knak a falu legblcsebb embere; egy szzhetvenkt ves aggastyn mesli el a klns birodalom, Eldord trtnett. (A tolmcs mindvgig Cacambo, hiszen az itteniek az anyanyelvn, perui nyelven beszlnek.) Ez a terlet valamikor az inkk hazja volt. A rgi Peru lakinak tbbsge elhagyta szlfldjt; s hdtani indult. Ezeket aztn a spanyolok mszroltk le. Az itt maradt hercegek a nemzet beleegyezsvel dntttek gy, hogy Eldord egyetlen lakosa sem hagyhatja el az orszgot. A hatalmas sziklk s szakadkok pedig megakadlyozzk, hogy az eurpaiak eljussanak ide. k bizonyra esztelen puszttsba kezdennek Eldord sarrt s kavicsairt. gy aztn npk rtatlan boldogsgban lhet. Mindannyian hisznek Istenkben. Mindenk megvan, ezrt nem imdkoznak hozz, inkbb folyamatosan ksznetet mondanak neki. Ebben a birodalomban nincsenek papok s szerzetesek; a hlaadsban mindannyian egyenlk.
A kirly is fogadja Candide-kat pomps palotjban. Az uralkod itt sem vrja el a hajbkolst; a szeretetteljes dvzls pedig klcsns. Candide, s Cacambo a vacsoraidig bejrja a fvros egy ezredrszt: lenygz mret kzpleteket, gazdagon dsztett piactereket ltnak. A vrosi ptszet errefel nem idegenedett el a termszettl. A nyilvnos tereken tiszta viz forrsok folynak, s mg a kvezet is kellemes illatot raszt: Eldordban az emberek sohasem pereskednek, gy nluk nem ltezik trvnyszki palota, brsg vagy brtn. Candide s szolgja egy hnapot tlt Eldordban. A fhst az itteni nyugalom s teljes biztonsg sem tudja valban boldogg tenni. Legfbb vgya; hogy jbl lthassa Kunigundt. Nem csupn ez az oka azonban annak, hogy egyre inkbb vissza akar trni Eurpba. Cacambonak gy beszl a terveirl: "Hiszen igaz, beltom, az a kastly; ahol szlettem, messze elmarad e mgtt az orszg mgtt, ahol most vagyunk, de mi haszna, nincs itt Kunigunda, s nked meg biztosan valahol Eurpban van kedvesed. Ha itt maradunk, tovbb: is csak gy lnk, mint a tbbiek, viszont, hogyha visszatrnk a mi rgi vilgunkba, s ha csak tizenkt juhot rakunk meg eldordi kavicsokkal, gazdagabbak lesznk; mint minden kirly egyttvve, nem kell flnnk az inkviztoroktl, s knnyen visszahdthatjuk Kunigunda kisasszonyt."
A kirly elszr megprblja vendgeit lebeszlni az trl, de amikor ltja, hogy az idegenek kitartanak szndkuk mellett, nem marasztalja ket tovbb. Megbzza gpszeit; ksztsenek egy olyan szerkezetet, amellyel Candide-ot s Cacambt temelhetik a megmszhatatlan hegyeken: Hromezer tuds dolgozik rajta, s gy kt hten belle el is kszlnek vele. A klns masina Eldord pnznemben kb. 20 milli font sterlingbe kerlt.
Candide s Cacambo a kt leggazdagabb eurpai ember amikor elhagyjk Eldordt. Szz juhot kaptak a kirlytl ajndkba, megrakva arannyal s Eldord egyb vlogatott kincseivel. tkzben azonban a juhok sorra pusztulnak, s szz nap mlva mr csak kett van meg bellk. A spanyol kirlynl azrt mg gy is gazdagabbak. Suriname fel tartanak. A vroshoz kzeledve ltjk, hogy egy nger fekszik a fldn. A szerencstlen embernek hinyzik a jobb keze s a bal lba. ppen a gazdjt vrja, egy hres s vagyonos kereskedt. A nger elmesli, hogy egy cukorgyrban dolgozik, itt a munks egsz kezt levgjk, ha valamelyik ujjt elkapja a malomk. A szksi ksrletrt szintn slyos bntets jr, levgjk a lbt: ez teht az ra annak; hogy az eurpaiak telket desteni tudjk. Candide jbl bizonytalann vlik: nem gy tnik, mintha valban minden a legeslegjobban volna a vilgon.
Suriname-ban egy spanyol haj kapitnyval prbl megegyezni s kzben szintn elmondja neki szndkt. A spanyol kapitny erre kzli vele, hogy semmikppen nem mehetnek Buenos Airesbe. Mindannyiukat felktnk, mert Kunigunda kisasszony a kormnyz kegyencnje.
Candide gy dnt, hogy egyelre kln kell folytatniuk az utat. Mindkettjknl van mg legalbb 5-6 milli rtk gymnt, gy aztn nincs mg veszve semmi. Buenos Airesbe Cacambnak egyedl kell mennie, hiszen ezt bntetlenl megteheti. Itt majd annyit kell fizetnie a kormnyznak, hogy hajland legyen elengedni Kunigundt. Candide Velencben fogja vrni ket; abban a szabad orszgban semmitl nem kell majd flnik.
Az egyik haj tulajdonosa elvllalja, hogy Candide-ot s a kt juhot Velencbe viszi. A kapitny ltja, hogy brmennyit kr is az trt, Candide mindent alkudozs nlkl hajland megadni a kvnt sszeget. Gyanss vlnak neki a juhok, bizonyra rengeteg kinccsel vannak megrakva. A tvolabb horgonyz hajhoz Candide egy kis csnakon igyekszik eljutni, m a kapitny kzben kifut a kiktbl, hajjn a gazdagon megrakott juhokkal.
Candide most mr knytelen szernyebben lni. Szerencsjre egy francia hajn Bordeaux fel indulhat. Eltte mg kihirdeti a vrosban, hogy az egyb kltsgeken fell ktezer piasztert ad annak, aki az titrsa lesz. Azt fogja kivlasztani, aki be tudja bizonytani, hogy mindenki msnl szerencstlenebb. Az ajnlatra termszetesen rengetegen jelentkeznek. Candide vgl is az reg tudst, Martint vlasztja ki. Martin lettrtnete valban megrendt; de a tbbi jelentkez legalbb olyan szerencstlennek vallhatta magt, mint . Candide azrt vlasztotta t, mert remlte, hogy a tuds tkzben szrakoztatni fogja t. Martin mr semmiben nem bzhat, Candide-nak viszont nagyon is lehetnek cljai. Viszontlthatja Kunigundt; radsul bven van mg aranya s gymntja. Martin elmondja, hogy az tlt szrnysgek hatsra manicheus lett. Pangloss mesterrel ellenttben azt vallja, hogy a vilgban csakis a rossz ltezik.
A tvolbl gyszt hallanak, kt haj tmadt egymsra. A lvldzsben az egyik haj elsllyed, mintegy szz emberrel a fedlzeten. A vz felsznn valami piros llnyt ltnak szni. Candide rismer eldordi juhra. Kiderl, hogy az elsllyedt haj kapitnya az az ember, aki olyan aljas mdon kirabolta t. Most aztn ott heverhet a lopott kincsekkel egytt az cen mlyn.
Candide Bordeaux-bl azonnal Velencbe akar utazni. Az orszgti fogadkban azonban azt hallja, hogy mindenki Prizsba igyekszik eljutni. Ettl Candide-nak is kedve tmad, hogy megnzze a francia fvrost.
Prizsrl igen rossz tapasztalatokat szerez. A hossz utazstl betegnek rzi magt. Mivel gymntgyrt visel, azonnal orvosok s segtksz hlgyek ajnljk fel segtsgket. Martin elmesli, hogy els utazsakor is beteg lett Prizsban, mivel azonban neki nem volt egy rva garasa sem, nem trdtt vele senki. Az polstl Candide llapota slyosabb lesz. A lbadozs idejn aztn elkel trsasg vacsorzik nluk estnknt. Egy fontoskod abb, sznhzba is elviszi Candide-ot s Martint. Az abb termszetesen gy kritizlja a francia sznjtszst, mint egy valdi szakrt.
Candide megismerkedik egy elkel hlggyel. A mrkin kacrkodni prbl Candide-dal: "...pedig maga idegen; prizsi udvarlimnak kt htig is kell shajtozni, mg magnak, kedvesem, mr els jjel engedek, mert egy igazi francia n tudja, mi a tiszte egy westfliai fiatalemberrel szemben." A szp hlgy miutn szrevett kt nagy gymntgyrt Candide ujjn addig-addig dicsrgette ket, mg azok a frfi keze helyett az kacsit kestettk. Az abb szmtsbl tovbbra is mellette marad. A Kunigundhoz mindvgig hsges Candide gyantlanul elmesli egsz addigi trtnett. Az abb erre Kunigunda nevben levelet r neki. A levlben az ll, hogy is pp ebben a vrosban van, de sajnos annyira beteg, hogy mozdulni sem tud. Candide Martinnal egytt azonnal Kunigundhoz siet a megadott cmre. Termszetesen trbe csaltk: a "beteggybl" egy idegien n nyjtja ki a kezt, Candide abba teszi a gymntjait, s mg egy zacsk aranyat is hagy a szken. A szobban ekkor egy rendrtiszt jelenik meg, s letartztatja az idegeneket. A rendrtisztet szerencsre knny megvesztegetni: hrom gymntrt szabadon engedi ket.
Candide-k ezutn Angliba hajznak, Portsmouthban ktnek ki. A parton szemtani lehetnek egy admirlis ltvnyos kivgzsnek. A tmeg megelgedetten nzi a jelenetet. Candide elkpedve hallgatja; hogy az admirlisnak azrt kellett meghalnia, mert nem lt meg elg ellensges katont.
Kt nap mlva tnak indulnak Velencbe. Messzirl ltjk Lisszabont, Candide reszket a szrny emlkektl. Vgre kiktnek Velencben. Martin ismt knytelen ismt vgighallgatni a szmra annyira idegen ttelt a legeslegjobb vilgrl. Kunigundt azonban Candide sehol nem tallja, emiatt egyre inkbb hajlik arra, hogy Martin vilgnzett lssa helyesnek. A Szent Mrk tren egy boldognak tn prra figyelnek fel. A frfi theatinus bart, a belje karol csinos lny nekel, mindketten szemmel lthatan jkedvek. Candide fogadst kt Martinnal arrl, vajon k valban boldogok-e. A lnyrl kiderl, hogy Faquette; tle kapta el annak idejn Pangloss a slyos betegsget. A lny mostanra kigygyult belle, mgis szerencstlenl alakult az lete. Knytelen sajt magt rulni az utcn; klnben kptelen volna meglni. A frfi, frter Girofle hasonlkpp csak rosszat tud mondani az letrl. A szerzetesrendbe a szlei knyszertettk 15 ves korban, hogy a btyjnak nagyobb vagyon jusson. Szerzetestrsaihoz hasonlan is teljes szvbl gylli a kolostort. Candide mindkettjknek pnzt ad. szintn remli, hogy attl boldogok lesznek. Candide azt javasolja Martinnak, ha mr itt vannak, ltogassk meg Pococurante szentort. Kztudott, hogy az idegeneket mindig szzvesen fogadja, s ami mg rdekesebb teszi a szemlyt: "Azt mondjk, ennek az embernek sohasem volt mg fjdalma."
A hatvanves, nagy vagyon szentor valban fogadja ket a palotjban. Elszr is kt fiatal, csinos lny habz csokoldval krlja a vendgeket. Pococurante elmondja, hogy azrt vannak nla, mert a vros elkel hlgyeit mr igencsak, unja, igaz, most mr ez a kt lny is kezdi frasztani.
Reggeli utn Candide a gynyr festmnyeket szemlli a csarnokban. Hiba lelkesedik, a szentor csak rosszat tud mondani Rafaello mvszetrl. Ezutn egy hzi hangversenyt rendel. Ekkor a kortrs zent szidja ugyanilyen meggyzdssel. Az ebd utn a knyvtrterembe mennek. Pococurante itt igazn elemben rezheti magt. Megveten beszl Homroszrl, s nmi engedmnnyel hasonlkppen szl Vergiliusrl s Horatiusrl is. A szentor gy vli, csak a bolondok ismernek el mindent egy ismert szerznl, azt a knyvet olvassa el amit szeret. Candide csodlkozik ezen, hiszen t gy neveltk, hogy a maga zlse szerint semmirl se mondjon tletet. Martin Pococurante viselkedst igen rtelmesnek tallja. Pococurantnak risi knyvtra van, szndarabokbl, kori szerzk mveibl, tudomnyos mvek, de hzigazdjuk nem rtkeli vajmi sokra ezeket a mveket. Amikor elhagyjk a palott, Candide gy gondolja, vendgltjuk igazn boldog ember, hiszen felette ll mindannak amit birtokol. Martin azonban nem rt Candide-dal egyet, hiszen szerinte, vendgltjukat nem teszi boldogg mindaz ami a birtokban van, st utlja ket. Candide vitba szll Martinnal:
"...nincs-e rm abban, hogyha mindent megbrlhatunk, s hibt rezhetnk ott, ahol ms szpsget vl ltni?
- Vagyis - vlaszolta Martin - abban volna rmnk, hogy nincs rmnk?
- Akkor ht - felelte Candide - csakis n leszek majd boldog, ha viszontlthatom Kunigundt.
- A remnysg sosem rt - mondta Martin."
Egy este Candide-k vacsorhoz kszlnek a velk egy szllban lak idegenekkel. Htulrl vratlanul megszltja egy ember: nem ms , mint maga Cacambo. Candide-ot rendkvl boldogg teszi a tallkozs: Kunigundt viszont hiba keresn a kzelben most Konstantinpolyban van. Cacambo egy volt uralkod rabszolgja. Mind a hat frfirl kiderl, hogy valamikor uralkod volt. A trnjukat vesztett idegenek ugyanolyan szerencstlennek rzik magukat, mint brmelyik nyomorult, akivel eddig tallkoztak. Korzika kirlynak mg segteni is prbl Candide: egy ktezer arany rtk gymntot ad neki.
Candide-k Cacambo gazdjval, III. Ahmed szultnnal szllnak hajra, hogy eljussanak Trkorszgba. Cacambo elmondja Candide-nak, hogy Kunigunda egy szintn szomor sors volt uralkodnak, Rkczinak a hzban szolgl. Mg egy kellemetlen hrt kell megtudnia szerelmrl Candide-nak. Kunigunda idkzben gy megcsnyult, hogy mg rnzni is rossz.
A hajn, amivel Konstantinpolyba tartanak, jabb csods dolog trtnik velk. A nyomorult glyarabok kztt Candide rismer a mr rg halottnak hitt Panglossra s Kunigunda testvrre. Candide j pnzrt mindannyiukat kiszabadtja, majd elindulnak Kunigundrt. A br r s Pangloss mester elmesli, hogyan maradtak letben csodval hatros mdon.
Vgl is rtallnak Kunigundra s az regasszonyra. Candide elborzad, amikor ltja, szerelme mennyire megcsnyult. Illembl s becsletbl mgis kitart mellette. Kunigunda minderrl semmit nem tud; t senki sem figyelmeztette a vltozsra. A br r mg gy sem akarja eltrni; hogy testvre egy hozzjuk mltatlan szrmazs emberhez menjen felesgl. Candide dhsen szembesti a br urat a valsgos helyzettel, noha szve legmlyn neki sem sok kedve van mr a hzassghoz. A br r felhbort magatartsa azonban megersti elhatrozsban, a megcsnyult Kunigundt felesgl fogja venni. A trsasg (Kunigunda tudtn kvl) gy dnt, hogy megszabadulnak a br rtl. Egyelre maradjon a glyn, aztn elkldhetik Rmba a generlishoz.
A filozoflsra hajlamos emberek idejk nagy rszt blcselkedssel tltik a nemrg vsrolt kis majorsgon. Candide meglepen szinte vallomst hall tantjtl:
"Pangloss viszont megvallotta, hogy mindig iszonyan szenvedett; de mivel egyszer azt lltotta, hogy minden jl van ezen a fldn, ezentl sem lltott mst, br rges-rg nem hitt mr benne."
Nemrg mg ugyanezen a helyen ennek ellenkezjt bizonygatta Pangloss mester: "utvgre a nagy Leibniz, ugye, mgsem tvedhetett..."
Egy nap bellt hozzjuk Paquette s frter Girofle. Mindketten szrny llapotban vannak. Igaza volt teht Martinnak. Candide nem tehette ket boldogg a pnzvel, a hromezer tallrt hamar elkltttk, s Paquette mr a rgi mestersgvel sem tud pnzt keresni.
Ettl kezdve mindannyian a majorsgon lnek: Candide, Kunigunda, Pangloss, Martin, az regasszony, Cacambo, Paquette s frter Girofle. Megismerkednek egy szelid reg trkkel. A trk frfi alig hsz hold fldn gazdlkodik, gyermekei segtenek neki. Candide-k knytelenek elgondolkodni az reg blcsessgn: "a munka pedig arra j, hogy messze tartson tlnk hrom nagy bajt: az unalmat, a bnt; a szksget."
A kt filozfus tovbb elmlkedik. Martin ezekkel a szavakkal szaktja flbe Pangloss gondolatsort: "Dolgozzunk; ne okoskodjunk, ez az egyetlen mdja annak, hogy trhetv tegyk az letnket." A majorban ettl kezdve mindenki igyekszik hasznoss tenni magt. Pangloss a legeslegjobb vilg egyetlen lncsort alkot esemnyeirl beszl. Candide gy felel neki: "Igaz, gy van. De vr m a munka a kertben."

 
Professzionális Tárhely