Professzionális Tárhely


Biztonságos Tárhely

Szigligeti Ede- Liliomfi

Szigligeti Ede - Liliomfi

Liliomfi /1849/

Szereplk:
Szilvai Tdor - oktat
Kamilla kisasszony - Mariska nevelnje
Mariska - rva lny, Szilvai gymlenya
Szilvai Gyula /Liliomfi/ - Szilvai unokaccse, sznsz
Szellemfi - Liliomfi bartja, sznsz
Knyai - fogads
Erzsi - Knyai r lnya
Swartz Adolf - pesti fogads fia
Swartz - pesti fogads

Els felvons
Szilvai professzor nyolc ve, bartja hallos gyn gretet tett, hogy lnyra gondot visel. A felesge azonban nem engedte meg, hogy az rvt otthonukban nevelje, ezrt titokban gondoskodott a lnyrl. Most, hogy felesge meghalt, mr nyltan is trdhet Mariskval. gy dnttt, hogy a lnyt Szilvai Gyulhoz, unokaccshez, vagyonnak rkshez adja frjhez. Ezrt jtt most Kolozsvrra, hogy a lnyt magval vigye. Mariskt ez idig Kamilla kisasszony, egy vnlny nevelte, s oktatta tncra, illemre s nyelvekre.
A szigor nagybcsi szigor elveitl tvol, most ppen Kamilla kisasszonytl brel egy szobt Szilvai unokaccse, aki Liliomfi lnven sznsz lett. Kamillnak tetszik az ifj tetrista, s boh szvvel azt remli, hogy Liliomfi viszontszereti, az ifj azonban Mariskba szerelmes, s a lny is viszonozza rzelmeit. Liliomfi megkri Kamilltl a lny kezt, aki ekkor jn r, hogy Liliomfi nem t szereti. Kamilla nem jrul hozz, hogy a sznsz elvegye Mariskt s kzli vele, hogy a lny el fog utazni, prtfogjval, Szilvai professzorral.
Liliomfi kzben megkapja nagybtyja levelt, amelybl megtudja, hogy a professzor rendezte adssgai nagy rszt, s egyben tudatja vele, hogy vagy elveszi gymlenyt, akit szmra nl vlasztott, vagy maga, a professzor fog meghzasodni, gy Gyula elesik az rksgtl. Liliomfinak sejtelme sincs rla, hogy Mariska a professzor gymlenya, azt hiszi, el akarjk szaktani a lnytl, ezrt gy dnt, hogy jjel megszkteti, tervbe egyedl bartjt, Szellemfit avatja be.
Liliomfi a szomszd szobbl kihallgatja Kamilla s a professzor beszlgetst, s mindent flrert, azt hiszi, hogy a professzor magnak neveltette a lnyt, s t akarja nl venni. Szilvai miutn beszl Mariskval, ktelen haragra gerjed, mikor megtudja, hogy a lny egy vndorkomdisba, Liliomfiba szerelmes, s is sznszn akar lenni. gy dnt, hogy maga beszl Liliomfival. Liliomfi, hogy elkerlje a leleplezst, megkri bartjt, Szellemfit, hogy jtssza el a professzor eltt a szerept, legyen Liliomfi, s mondjon le Mariskrl. A professzor nem akarja elhinni, hogy a nem ppen elnys klsej, kzel vele egykor, borvirgos orr frfi lenne a hres Liliomfi, akibe Mariska szerelmes. Szellemfi tven pengrt alr egy levelet, melyben bevallja, hogy csak bolondtotta Mariskt, s nincs szndkban nl venni, tovbbi tz pengrt mg azt is lerja, hogy ns. Mariska miutn megtudja, hogy a levelet Szellemfi rta, s Lliomfival is tud beszlni, az tancst megfogadva vgl beleegyezik, hogy elutazik a professzorral Vradra, hiszen Liliomfi majd utnamegy.

Msodik felvons
A msodik felvons Telegden, Knyai uram fogadjban jtszdik. A fogads lnya, Erzsike a pincrbe, Gyuriba szerelmes. A fogads vletlenl megtudja, hogy a pincr szemet vetett a lnyra, s ktelen haragra gerjed, hiszen Erzsikt nem egy henkrsznak sznta. mr felesgl grte a lnyt Pest egyik leghresebb fogadsnak, Swartznak a fihoz. Gyuri arra biztatja a lnyt, hogy szkjn meg vele, Erzsike azonban vonakodik.
A fogadba megrkezik Liliomfi s Szellemfi is, akik egy jt szeretnnek enni, de res a zsebk, hiszen Liliomfi elkrtyzta azt a pnzt, amit a professzor Szellemfinek adott. Ezrt grfnak adja ki magt, de sajnos Gyuri pincr felismeri, hiszen a pincrnek mg rgi helyrl tartozik. Gyuri elmondja neki, hogy remnytelenl szerelmes Erzsikbe, de desapja msnak sznta. Liliomfi meggri, hogy az elltsrt cserbe segt neki. jra szerepet vlt, s immr az Ifj Swartznak adja ki magt. Pkhendien, lekezelen viselkedik, Erzsikt libnak nevezi. azrt adta ki magt grfnak, hogy megbizonyosodjon Erzsike jellemrl, de mr tisztn lt. A megrkez Knyai urammal is cinikusan viselkedik, egyformn becsmrli a lnyt s a fogadjt. Vgl azt mondja, csak a pnzrt venn el Erzsikt, hiszen nem tetszik neki a lny, s hrom szeretje van Pesten, ht Bcsben. A fogads els dhben ki akarja dobni a fogadjbl a pimasz frtert, azrt vgl annyiba beleegyezik, hogy egy napra megszlljon. Reggel azonban megrkezik az igazi ifj Swartz. Knyai uram azonban mr nem hisz neki, Liliomfi pedig azt lltja, hogy ez a fiatalember a sznsz Liliomfi. Liliomfi lltst Szellemfi is megersti, gy Knyai kihajtja a fogadjbl.
A fogadba megrkezik Szilvai professzor Mariskval, s Liliomfi, hogy a lny kzelbe frkzhessen, s nagybtyja ne ismerje fel, megkri Gyurit, hogy a professzork szmra nyittatott szobban - jfent elvltoztatott klsvel - lehessen a pincr.

Harmadik felvons
Liliomfi megegyezik Gyurival, hogy ugyan az teleket a pincr hozza fel, de a felszolglst mr a professzornl s Marisknl csak csinlja. A felszolgls kzben virgnyelven biztostja a lnyt a szerelmrl. Szilvai, aki egy percre sem akarja szem ell tveszteni a lnyt, a hzikisasszonyt, Erzsikt kri meg, hogy amg lepihen, maradjon Marisknl. Mariska a pincrrl krdezget, Erzsi, miutn nem tud Gyuri s Liliomfi egyezsgrl, azt hiszi, hogy a kisasszony Gyurirl krdezget, s gy r vonatkoztatva vlaszol. Erzsi teht elrulja, hogy a pincrrel szerelmesek egymsba, aki meg akarja t szktetni. Mariska elszr dbbenten, majd mrgesen hallgatja a lny szavait, mert azt hiszi, Liliomfirl beszl. gy amikor Liliomfi boldogan siet hozz, elutastja a frfit. Szilvai felismeri unokaccse hangjt, becsalja egy szobba s rzrja az ajtt, s mindenron ragaszkodik hozz, hogy hazavigye Vradra.
A professzor hvatja Knyait, s kzli vele, hogy vigyzzon a szobba bezrt pincrre, hiszen az az gymfia, minden vagyonnak rkse. Knyai azt hiszi, hogy Gyurirl van sz, gy gy gondolja, mr minden vilgos eltte, s a fiatalember azrt llt be hozz, hogy megszerezze a lnyt. Knyai rgtn beszl a lnyval, hiszen gy gondolja, Gyuri gazdag rks, gy most mr maga ajnlja az eskvt a fiataloknak, s kldi ket a lelkszhez.
Liliomfi Knyai r eltt mg mindig gy szerepel, mint ifj Swartz, kzben megrkezik az igazi ifjabb Swartz az desapjval. Teljes a felforduls. Vgre Liliomfi felfedi Knyai eltt az igazi kiltt, hogy sznsz, de hogy a szlakat egy kicsit mg jobban sszekuszlja, azt mondja, hogy Szilvai is, s a lny is, st mindenki sznsz, csak az volt a cl, hogy Erzsikt szerelmhez, a pincrhez segtsk. De a fbns az egsz kitallja, az reg r, vagyis a professzor. Vgre azonban minden kiderl. Az reg r, valban Szilvai professzor r, s az gymfia nem a Gyuri pincr, aki kzben szerencssen elvette Erzsikt, hanem Szilvai Gyula, azaz Liliomfi, akibe Mariska szerelmes. gy most mr Szilvai is boldogan adja az ldst az ifj prra, egyedl Knyai uram dhs, hogy Erzsike mgiscsak a pincr felesge lett, aztn is elfogadja a megvltoztathatatlant, s megadja magt a sorsnak.

 
Professzionális Tárhely


Biztonságos Tárhely