Professzionális Tárhely


Biztonságos Tárhely

Puskin-Anyegin

Puskin - Anyegin

Jevgenyij Anyegin /1823-1831/

"Nem a hideg, kevly vilgnak,
Neked szntam regnyemet.
Br adhatnk a h bartnak
Ennl mltbb hsgjelet,
Mltt hozzd, szp tiszta llek,
Te szrnyal s egyszer,
Kiben klti lmok lnek.
Vedd elfogult kezedbe, krlek,
Pr tarka fejezet csupn,
Van kztk bs is, van vidm is,
Van npies s idelis;
Kiss gyarl gymlcs taln:
Sok zsenge s hervadt szn vem,
Mulatsg, ihlet s egy sereg
lmatlan j, bors kedlyem
S hvs lts termette meg."

Els fejezet
Megismerjk a fszerepl Anyegint, aki a Nva-parton szletet, s neveltetse nem sokban klnbztt a nemesifjaktl. Apja a cri szolglatban llott, br tnkrement, de fia gy is a legjobb nevelsben rszeslt. Elszr francia nevelnje volt, majd t ksbb egy frfi tanr vltotta fel. Mikor felntt, tkletes riember, tud franciul udvarolni, jl r, kellemes tncos, ennl nem is kell tbb, hogy valaki a trsasg egy kellemes tagja legyen.
Napjai a tbbi nemesifjhoz hasonlan telnek, dleltt egymst rik a vizitek, a dlutnjt az ltzszobban tlti, az este pedig vagy a sznhzban, vagy valamilyen blban ri. Az ifj rmt leli a legjabb divat szerint kszlt ruhkban, a legvlogatottabb nyencsgekben, de rme nem tart sokig. Mg alig tizennyolc ves, de mris gy rzi, megcsmrltt mindentl, napjaiban semmi lvezetet nem tall, kibrndult mindenbl, rajta is rr lett kornak divatos letrzse, a "Spleen". Hogy valahogy elzze az unalmat, megprblt rni, majd amikor ez nem ment, a knyvekben keresett vigaszt. De igazbl ez sem okozott szmra rmt, gy rzete, minden, amit lertak, tl unalmas, tl avitt, hazug vagy fecseg. Szeretne klfldre utazni, de kzbeszlt a sors, desapja meghalt. S jttek a gondok, egymst rtk az uzsorsok, annyi adssg maradt utna. Az ifj pereskedni nem akart, kiegyenltett mindent, taln abban remnykedett, hogy a sors megsegti, s nem is kellett csalatkoznia. Nagybtyja meghalt, vidki birtoknak az egyedli rkse, s a vidki birtok egy kis idre jra clt adott res letnek.

Msodik fejezet
A termszet azonban csak rvid ideig nygzte le, hogy elzze az unalmt, megprblt a gazdasggal trdni. Jobbtani a jobbgyok helyzetn, jtsokat bevezetni, de a krnyken csudabogrnak tartottk, volt, aki csak mosolygott rajta, de a fldesurak nagy tbbsge rossz szemmel nzte. Eleinte egymst rtk a ltogatk, a krnykbeli fldbirtokosok, de szp lassan elmaradtak. A krnykre egy j, fiatal fldesr kltztt.
"Neve: Vlagyimir Lenszkij, lelke
Gttingai szellem neveltje,
Az ifjsg virga volt,
Kant hve, verselt s dalolt.
Kdlte nmetfldi tjrl
Hozott j eszmt, j tudst;
Szabadsgrl szent ldomst,
Tzlelket, mely lobogva lngol,
Hozta rajongs szp szavt
S vllra oml szghajt."
A szomszdait sem kedveli, a gazdlkodson s a mulatozson kvl msrl nem is lehet velk beszlgetni. Ltogatba sem szvesen jrt, hiszen szp volt, fiatal s gazdag, minden lnyos hzban mint leend krt fogadtk, s mindent megtettek volna, hogy ebbe "szp igba" hajtsa fejt. Lenszkij azonban csak Anyegin bartsgra vgyott, br a tz sem klnbztt jobban a vztl, mint k ketten, a kezdeti unalom utn hamar egymsra talltak. Sokat beszlgettek egymssal tudomnyrl, szenvedlyrl, szerelemrl, Lenszkij lelkesltsge s Jevgenyij rezignltsga jl kiegsztette egymst. Lenszkij szerelmes lett az egyik Larin lnyba, a szp s kedves Olgba.
"Szfogad lny volt, szerny volt,
S nylt, mint a klt lete,
Vidm, mint hajnaltjt az gbolt,
S kedves, mint csk lehellete;
Mosoly, hang, termet, gikk szem,
Lenfrt, mozgs olyan egszen...
De ezt a kpet, ezt a sznt,
Az Olga-arcot rendszerint
Meglelheted minden regnyben,
Vonz lenyarckp nagyon,
Szerettem is fiatalon,
Aztn meguntam szrnykppen."
Olga csak egy szp lny, arca res s llektelen, nvre, Tatjana teljesen az ellentte. Szpsgben nem veheti fel a testvrvel a harcot, szilaj, vadc termszet, szeret olvasni, a lnyos elfoglaltsgok, mint a hmzs, nem vonzza. desapjuk meghalt, Lenszjkij els dolga volt, hogy elltogatott a "j szomszd halporhoz", s szomoran gondolt arra, hogy nem is oly rgen mg remekl volt, s boldogan grte neki Olguskt.

Harmadik fejezet
Lenszkij szinte minden estjt a Lacin-hzban tlti, s rveszi bartjt, hogy egyszer is tartson vele, Anyegin ekkor tallkozik a kt lnnyal elszr. Meglepi, hogy bartja Olgt vlasztotta; ha klt lenne, az szve Tatjanhoz hzna.
,,...Nnje rdekelne,
Ha klt volnk, Olga nem,
Az arc res, llektelen,
Mint egy Van Dyck-madonna kpe,
Kerek s pirosl szn, mint
Amott a hold, mely brgyun int
A brgy horizonton gve."
Anyegin ltogatsa mly hatst gyakorolt a csaldra, de a szomszdok sem hagytk sztlanul, mindenki arrl kezdett suttogni, hogy Tatjant Jevgenyijnek sznjk. Tatjana hallotta a szbeszdet, s br bntotta, hogy rla pletyklnak, az jlesett szvnek, hogy Jevgenyijt sznjk neki. E fiatal lnytl szokatlanul mersz lpsre sznta el magt, csodlatos levlben vallotta meg szerelmt Anyeginnak.
"n rok levelet magnak -
Kell tbb? Nem mond ez eleget?
Mltn tarthatja ht jognak,
Hogy most megvessen engemet.
De ha sorsom panaszszavnak S
zvben egy csepp hely marad,
Nem fordul el, visszhangot ad.
Hallgattam eddig, szlni fltem,
s higgye el, hogy szgyenem
Nem tudta volna meg sosem,
Amg titokban azt remltem,
Hogy lesz falunkban alkalom,
S hetenknt egyszer lthatom
Csak hogy halljam szavt, bevallom,
Szljak maghoz s azutn
Mind egyre gondoljak csupn,
jjel-nappal, mg jra hallom.
...........................................
Ms!... A fldn senki sincsen,
Kinek lektnm szvemet.
Ezt gy rendelte fenn az Isten... T
ied szvem, tged szeret!
...........................................
Ht j. Sorsom gyantlanul
Gynsommal kezedbe tettem,
Eltted knnyem hullva hull,
Knyrgk: vdj, rkdj felettem...
Gondold el, mily magam vagyok,
Nincs egy megrt lelki trsam,
gy lek nma tompulsban,
n itt csak elpusztulhatok.
Vrlak: emeld fel rva lelkem,
Nzz biztatan, ne adj mst -
Vagy tpd szt ezt az lmodst
Kemny szval. Megrdemeltem."
A levelet Tatjana dadusnak unokjval kldi el Jevgenyijhez, a vlaszra azonban sokat kell vrnia.

Negyedik fejezet
Anyeginre mlyen hatott Tatjana valloms, s "egy percre a rgi vgy hatalmt rezte szenvedlyesen", a vlaszt szemlyesen mondja el a lnynak a Larin-hz kertjben. Anyeginnek br nagyon jlestek a lny szinte szavai, s ha gy rezn, hogy szmra a csaldi tzhely boldogsgot jelentene, egy percet sem habozna, s a lny lenne a jvendbelije. Tatjana szintesgrt szintesget rdemel, de nem a boldogsgra szletett, nem lenne mlt prja a lnynak, nem tudn Tatjannak azt a boldogsgot megadni, amit rdemel. gy nem tudja viszonozni Tatjana rzseit. Nem nehz megsejteni, milyen hatssal volt ez a tallkozs a lnyra, bskomorsgba esett, szinte belebetegedett a fjdalomba, a csald s a szomszdok szerint itt mr csak egyetlen dolog segt, ha mihamarabb frjhez megy. A Larin-hz msik lenya, Olga azonban boldog, Lenszkij rajta kvl senki mst nem vesz szre, Olga nevvel fekszik s kel. Elmlik a nyr, vget r az sz, Anyegin szinte ki sem mozdul otthonbl: knyv, sta, alvs, ennyi a szrakozsa. A nyr s az sz mg csak-csak eltelt gy, de az orosz tl magnyosan kibrndtan unalmas. Lenszkij prblja rvenni, hogy szaktson a remetelettel, s menjen emberek kz, erre remek alkalom addik, hiszen Tatjana most nnepli nvnapjt, s a blra t is vrjk.

tdik fejezet
Tatjana szerette az orosz telet, szerette a zord szpsg havas tjat, a npszoksok vg kavalkdjt, hitt a jelekben s a npi jslatokban. Rosszat lmodik, s fl tle, hogy az lom valami szrnysges dolgot jvendl.
A nvnapja alkalmbl rendezett btra sszesereglik a vidk apraja-nagyja, mindenki jelen van, aki szmt, Anyegin is eljn. Jevgenyijt az asztalnl Tatjanval szembe ltetik. Ltja, hogy a lnyt szinte az juls kerlgeti, spadtan s hallgatagon l, fel sem mer pillantani, a neki szl kszntket meg sem hallja. Jevgenyij nem brja az idegdrmt, a srst s a bs ni arcot, dhti a bli hangulat, a lny viselkedse is nyugtalantja. Rosszkedvrt Lenszkijt teszi felelss s Olga krl kezd legyeskedni. Lenszkij alig brja leplezni fltkenysgt, amikor ltja, hogy bartja hogy udvarol szerelmnek, tncra kri, bkol neki. Amikor Olga visszautastja Lenszkijt, mert a cotillont mr Anyeginnek grte, dhsen tvozik a hzbl, s gy dnt, ilyen srtsre csak a prbaj lehet a mlt felelet.

Hatodik fejezet
Lenszkij otthonban kszl a prbajra, segdjnek a mulats Zareckijt kri fel, viszi el Anyeginhez a prbajra hv levelet.
Jevgenyij mr megbnta, hogy pillanatnyi rossz hangulatnak engedve megbntotta a bartjt, de nem akar szembeszllni a prbaj becsletkdexvel, s elfogadja a kihvst. Lenszkij otthon vrja Jevgenyij vlaszt; tartott tle, hogy bartja valamilyen trfval kitr elle, de Zareckij szavaibl kiderl, mr minden eldlt, msnap virradatkor a malomnl sszecsaphatnak.
A prbaj eltt Lenszkij megltogatja Olgt, s csodlkozva ltja, hogy a lny gy fogadja, mintha mi sem trtnt volna, olyan, mintha a blon nem is lett volna, ez mr jra a rgi kedves Olga. Br nem akart, mgis nluk marad a vacsorra is, s mikor bcst vesz a lnytl, szve mintha mindjrt megszakadna. Minden gondolata az eljvend prbajon jr, olvasni sem tud zaklatott llapotban, inkbb versbe foglalja gondolatait
""Vajon hov, hov szaladtak
Tavaszom arany napja?
Mit hoz a holnap virradatja?
Szemem mind hasztalan kutatja.
Kdbe fny nem sugaraz.
Mindegy: a sorstrvny igaz.
Elesem- nyllal tallva,
Vagy testem mellett flrecsap.
Kiszabva hoz rnk jt a nap,
Van brenltje, s van lma;
ldott, ha gonddal rnk derl,
S ldott, ha jben elmerl...""
Lenszkij lmatlanul tlti az jszakt, alig bbiskol el, mris kelti a prbajsegdje, hogy indulniuk kell. Jevgenyij jl tlttte az jszakt, ksik is egy pr percet, mg prbajsegdet sem visz magval, gy gondolja, most a szolgja, Guillot is megteszi.
Felllnak a prbajozk, elhangzik a veznysz, eldrdl a kt lvs, s Lenszkij holtan esik ssze. Anyegin rohan oda hozz, szlintgatja, de mindhiba, a lnglelk ifi pota mr halott.
,,...Nincs, odalett id eltt!
A hajnal szpsges virga
Viharszlben lelankadott,
Az oltrtz kihamvadott"

Hetedik fejezet
A prbaj utn Anyegin mg a telet vidki birtokn tlttte, a Larin-hz kzelben, majd elutazott, a hzat a kulcsrn gondjaira bzta. Olga sem gyszolta sokig a gttingiai szellem neveltjt, Lenszkijt, frjez ment egy szp ulnus kapitnyhoz, s mr a szli hzat is elhagyta. gy egyedl maradt Tatjana, magnyosan lt desanyjval, hinyzott neki a hga, ki annyi ven t h bartnje volt. Magnyt nagy ritkn csak az enyhti, ha tmegy Anyegin hzhoz, s a kulcsrn engedlyvel Anyegin knyveit olvasgatja. A csaldja gy dnt, ez gy nem mehet tovbb, minl elbb frjhez kell mennie, hiszen mr a hga is boldog asszony. Tatjana itt mr minden fiatalembernek kosarat adott, frjhez menni pedig egy ifj lnynak legknnyebben Moszkvban lehet, teht el kell utazniuk, a csald mg az sszes kltsget is magra vllalja. Hossz s fradsgos t llt elttk, mire megrkeznek a fehr kv, gynyr Moszkvba, melynek aranykeresztes kupoli mr messzirl ltszanak. Tatjant s desanyjt rmmel fogadjk a rokonok, sietnek a vendgeknek minden jt megadni. Tatjana eleinte nem rzi jl magt ebben a szmra oly idegen forgatagban, ahol egymst rik az estlyek s a blok, visszavgyik kis falujba, ahol a hrsfk alatt mg Anyeginnel stlt. Az egyik blon azonban a nagynnik elgedetten nznek ssze, egy kvr tbornok igen hosszan nzi Tatjant.

Nyolcadik fejezet
Hossz id telt el, Anyegin mr huszonhat ves, nem nslt meg, mita a vgzetes prbajban elvesztette bartjt, semmiben nem leli rmt, sehol nem tallja a helyt.
Hol itt, hol ott jelenik meg, szntelen keresve valamit, amely ltal nyugalmat lelhetne. Most ppen Ptervron egy elegns estlyen jelent meg, ahol a ragyog hziasszonyban alig ismeri fel az egykori vidki kislnyt, Tatjant. Egy bartjtl, a hercegtl krdezi, hogy ki az az elegns hlgy, aki pp a spanyol kvettel beszlget.
"Bemutatlak, s megismered.
De kit? - A felesgemet.
Ns vagy? Ne mondd!
Rg? S nd ki lnya?
- Kt ve volnnk hzasok.
Larin lnyt vettem el. - Tatjana!
Ismerted? Szomszdjuk vagyok."
s a herceg mris viszi felsghez Anyegint, a j bartjt Tatjana br meglepdtt a frfi vratlan felbukkansn, de arcvonsai nem rultk el, igazi trsasgi dmaknt fesztelenl csevegett egykori ideljval. Anyegin e nagyvilgi hlgyben nyomt sem ltta a rgi vidki flszeg frusknak, az egykori Tatjannak. Ez a kifogstalan modor asszony lenne az a btortalan kislny, akit kioktatott, akinek rajong, flszeg sorait mg ma is rzi?
"A lny... vagy ez csak lom itt?
Az eldugott vlgy lnya, kit
Alig vett szre, meg se nzett,
Az szl hozz olyan flnyesen,
S nincs egy szeld nzse sem?"
A bl sznes forgatagban hiba van jelen Ptervr szne-java, a legbefolysosabb emberek, frangak, divatcsodk, sokan keresik Anyegin trsasgt is, azonban csak egy embert lt, brmerre nz is, Tatjant.
"Nem azt a kis btortalant,
Vidkk egyszer lenyt,
Szegny, szerelmes sztalant,
A hvs hercegnt csodlja,
Az istennt, kinek hazja
Felsges Nva vrosa...
...........................................
Milyen ms nv vlt Tatjana!
Az j sorssal hogy sszeforrt!
Feszes rangban hogy eltallja
A fesztelen helyes modor!
Termek fensges asszonyban,
Ki pldt ad hangban s szablyban,
Ki ltn azt a rgi lnyt,
Kit rte g lngja bnt?"
Ktsg sincsen, Anyegin szerelmes lett, megfordult a sors kereke, most lett a knz szenvedly rabja, rzseit most vallja meg levlben a lnynak, s az, aki remegve vrja a vlaszt.
"Tudom, megsrti most magt
Fjdalmas titkom vallomsa.
Szemnek bszke nylt vonsa
Mily megvetsbe fordul t!
Mit akarok? Mi cl vezethet,
Hogy gy feltrom lelkemet?
Csak arra lesz ok, hogy nevethet
S ki is csfol majd, meglehet.
Meglttam egyszer lnykorban
Egy szikra vonzalmat magban,
De hinni nem mertem neki.
S nem szp szoks szerint feleltem:
Fltem, szabadsgt a lelkem
- Br untam - elvesztheti.
S kznk ll meg egy gyszos ra...
Lenszkij bs ldozatja lett...
Eltptem szvem, veszte ta,
Mindentl, mit kedvelhetett:
Fggetlenl, mstl nem rtve,
Azt hittem, krptls nekem
A csend s szabadsg. Istenem!
Tvedtem s megbnhdtem rte!
Kvetni mindentt magt,
Mozdulatt ksrni szemmel,
Nzst fogni s mosolyt
Szerelmes bs tekintetemmel,
Szavt hallgatva fogni fel,
Hogy tkletessg a bja,
 Lbnl knban gni el...
Ez, ez a boldogsg csodja!
Ettl megfoszt a sors."
A vlaszt azonban hiba vrja Anyegin, hrom levele is felelet nlkl marad. Vgl gy dnt, mindent egy lapra tesz fel, s szemlyesen beszl a lnnyal.
Az asszonyt egyszer ruhban, minden dsz nlkl, egy asztalnl levelet olvasva tallja, s a szembl
,,...mint a halk patak,
A knnyek hullva hullanak".
A rmlt, szenved alakban mr jra a rgi vidki kislnyt ltja, s vad fjdalommal borul trdre eltte. A hossz hallgatst vgl Tatjana tri meg, s halk szval kri a frfit, hogy keljen fel. Egykor neki kellett meghallgatni Anyegin kioktatst, azokat a szavakat, melyek sszetrtk a szvt, most leckzteti meg a frfit.
"Ifjabb voltan s tn jobb lehettem
Tallkozsunk idejn,
Anyegin, szvembl szerettem,
S szvben mit talltam n?
S vlasz mi volt? Szigorsga.
Egy halk leny szerelme, vgya
Nem is volt jsg, ugye, nem?
 Ma is meghl mg - istenem! -
Vrem hideg, fedd szavtl
S szemtl... Nem hibztatom:
Nemes szndk volt nagyon
A szrny rban, s magtl,
Amit tett, nem volt helytelen:
Ksznm, hogy gy bnt velem..."
Akkor nem tetszett a frfinak, visszautastotta, most mirt ldzi t? Azrt, mert nagyvilgi hlgy lett belle, vagy mert frje csatkban szerzett dicssget s sebeket, s most az udvar kegyt lvezik?
"Srok... Ha azt a rgi Tatjant
El nem feledte, tudja meg
Inkbb trnm rzshinyt,
Szavt, mely rdes volt s rideg,
Kioktat hangjnak lt,
Mint ezt a srt szenvedlyt,
A leveleket s knnyeket.
Akkor msknt viselkedett,
Fiatal lmom sznva nzte,
Tisztelt egy lnyt Ez volt a mlt..."
Tatjant most mr srti Anyegin viselkedse, boldogan eldobna mindent, itthagyn a fnyes nagyri letet, s szvesen lne rgi otthonban, kis szobjban knyvei kztt, ott, ahol megismerte Anyegint Mindketten kzel jrtak a boldogsghoz, de a sors kzbeszlt, s msknt dnttt. Miutn Anyegin elment, magnyosan lt, vgl frjhez ment, s br mg mindig szereti Anyegint, mr ks, a frjhez sosem lenne htlen.
"...Most pedig
Menjen, krem, ne is kvessen;
Tudom, hogy llekben nemes,
Becsletes, nrzetes,
Szeretem mg (mit rejtegessem?),
De msnak sznt a sors oda,
S htlenn nem leszek soha."
Jevgenyij villmsjtottan ll, miutn Tatjana magra hagyta, rzsek vihart lte t, mikor egy sarkantyhang ttte meg fjt, Tatjana frje lpett be a szobba. Itt bcszik el hseitl s az olvastl Puskin, Tatjana s Anyegin sorsnak tovbbi alakulsrl semmit nem tudunk.

 
Professzionális Tárhely


Biztonságos Tárhely