Professzionális Tárhely

Camus- A pestis

Nikolaj Vasziljevics Gogol - Az orr

 

 

 

Szereplk:

 

Ivan Jakovlevics, borbly

Praszkovja Oszipovna, Ivan Jakovlevics felesge

Platon Kuzmics Kovaljov, trvnyszki lnk

Csehtarjova, llamtancsosn

Jarizskin, szentusi irodafnk

Pelageja Grigorjevna Podtocsina, trzstisztn

Ivan, Kovaljov inasa

Filipp Ivanovics Potncsikov, tisztvisel

Junker, zlettulajdonos

 

 

 

Trtnet:

 

1

Mrcius 25-n Ivan Jakovlevics borbly meglehetsen korn bredt ptervri laksn. Felesgtl reggelire friss kenyeret krt hagymval, m igencsak meglepdtt, mikor a cip kzepben egy emberi orrot tallt. Rvid tprengs utn rjtt, hogy ez egyik kuncsaftj, Kovaljov trvnyszki lnk. Fogta az orrot, stra indult, s kzben mindegyre azt kutatta, hol veszejthetn el nem mindennapi zskmnyt. Vgl nemes egyszersggel a folyba ejtette, de erre sajnos felfigyelt a rendrfelgyel, s maghoz rendelte.

 

2

Ivan Jakovlevics meglepetsnl csak Kovaljov volt nagyobb. Reggel, amikor a tkrben megvizsglta magt, orra helyn csak egy lapos foltot tallt. Felltzkdtt, s mg mindig kbn sajt testrsze keressre indult. Nem sokig kellett kutatnia, ugyanis szembetallkozott egy kocsival, melybl egy dszes egyenruhs r szllt ki, akiben a sajt orrra ismert! Ezutn az orr a szkesegyhzba hajtatott, ahol Kovaljov meg is szltotta, de az szra sem mltatta. A rendrfnkt nem tallta otthon, ezrt ktsgbeessben a kiadhivatalba ment, ahol megprblt egy hirdetst feladni elveszett orra utn, de a hrlapigazgat ezt megtagadta. Dlutn jbl felkereste a rendrfnkt, de az nem hajtott vele munkaidejn kvl beszlni. Vgl knytelen volt eredmnytelenl hazatrni. Nemsokra egy fiatal rendrtiszt jelentkezett nla, s jelentette, hogy megtalltk az orrt, melyet rgtn vissza is szolgltatott. Kovaljov rgtn elhvta orvost, de az kzlte, nem vllalja a visszaragasztst. Ezt hallva levelet kldtt Podtocsina trzstisztnnek, s megfenyegette orra ellen elkvetett boszorknysgrt. A vlaszlevl hangvtelbl azonban meggyzdhetett rla, hogy az asszony (aki lnynak mr ppen megkrni kszlt a kezt), nem tud semmirl. Eddigre az eset mr kzszjon forgott, olyan szbeszd jrta, hogy Kovaljov orra Ptervr utcin stl, noha valjban soha senki nem ltta.

 

3

prilis 7-n aztn nem vrt rm ksznttt Kovaljovra. Reggel orrt jbl a helyn tallta. Hogy trtnt? Senki sem tudja. Kicsivel ksbb Ivan Jakovlevics jelentkezett flnken a trvnyszki lnknl, hogy megborotvlhassa. Mikor Kovaljov orrt a helyn tallta, is felettbb meglepdtt. Az lnk viszont nyltan megtiltotta, hogy akr csak egy ujjal is rintse eme testrszt. A kiss furcsa trtnetet az r klti krdse zrja: hogyan is vlaszthat egy szerz egy ilyen tmt mve szmra...

 
Professzionális Tárhely