Professzionális Tárhely

MARK TWAIN- HUCKLEBERRY FINN KALANDJAI

Mark Twain - HUCKLEBERRY FINN KALANDJAI

 

A regny a Tom Sawyer folytatsa, de nmagban is kerek trtnet. Cmszereplje Huckleberry Finn, egy rszeges csavarg fia, aki j krnyezetbe kerl. Jtevi mindent elkvetnek, hogy kulturlt embert faragjanak belle, de Huck nehezen viseli el a "rabsgot", amely nem kvnt mdon ugyan - de vget is r: apja ellopja s visszaviszi az erdbe. Az reg brutalitsa ell csellel megszkik. Megrendezi sajt meggyilkolst, tutajt szerez, s a Missisippin utazik lefel. Egyik nap felfedezi, hogy rgi bartja, egy szktt nger rabszolga is a szigeten bujkl. Huck elhatrozza, hogy Jimet szabad fldre juttatja. tjuk igen veszlyes, sokszor nehz helyzetbe kerlnek. llandan meneklnik kell, vgl kt kalandorral is tallkoznak, akik szlhmossgra knyszertik ket. Tervk mgis sikerl, amelyhez a vratlanul felbukkan Tom tallkonysga is hozzsegti ket. A kalandozsok utn a kt fi ismt visszatr a civilizlt letbe, s Jim sorsa szintn megnyugtatan rendezdik.

A kalandokat Huck mesli el, kedves humorral, a kamaszok kzvetlen hangjn. A trtnet sorn nemcsak a gyerekek lelkivilgba, hanem az akkori telepesek zord letbe, a ngerek helyzetbe, gondolkodsmdjba is bepillantst nyjt a szerz, aki gyermekhsein keresztl a trsadalombl kibrndult ember szabad s egyszer let utni nosztalgikus vgynak ad hangot.

A Tom Sawyer kalandjai s a Hucklebery Finn, e kt egymssal sszefgg m az amerikai irodalom legnagyobb siker ifjsgi regnye; felejthetetlenek alakjai, a kt ders s csnytev fhs; kalandjaik az eurpai fiatalok szmra is alaplmnny lettek. A mvek feszes, realista tnusa, pezsg, br nha brutlis humora, plasztikus nyelve maradand rtk.
Professzionális Tárhely