Professzionális Tárhely


Biztonságos Tárhely

Golding- A legyek ura

Golding- A legyek ura

(1954)

Ahogy a realisztikus eszkzkkel megformlt szigettrtnetet olvassuk, melyben minden a helyn van a sz robinsoni rtelmben is - a szemveggel val tzgyjtstl a hajtgp megszerkesztsig -, egyre ersebben rezzk, hogy az esemnysornak van egy mlyebb, jelkpi szfrja, mely arra figyelmeztet, hogy a modern polgri trsadalom embertelen koszbl s kzdelmeibl az ember lesllyedhet a tnylegesen vademberi llapotba.

(KRIST NAGY ISTVN)

 

Az n. szigetregnyek sort a vilgirodalomban Defoe Robinson Crusoe c. mve nyitotta meg. Gyerekhsk a XIX. szzad kzeptl jelentkeznek vilgsiker alkotsokban. A nevelsi clzat, romantikus kalandregnyekben a felnttektl elszakadt fiatalok fnyes diadalt aratnak a civilizlatlan vilgon, az si, vad krnyezeten, a termszeti erkn. Lelkest pldzatok ezek az alkotsok a gyerekek helytllsrl, az emberi kpessgekrl s lehetsgekrl, a civilizci kiterjedsrl s jjszletsrl (Ballantyne: Korallsziget, 1857; Stevenson: A kincses sziget, 1883; Jules Verne mvei stb.).

A gyermekszerepls szigetregnyek tmakre tbbnyire azonos: milyen magatarts s kapcsolatrendszer alakul ki a gyermekcsoportban, milyen kzssgek jnnek ltre, milyen trvnyekkel? Milyen eszkzket, de inkbb tudst, tapasztalatot, beidegzseket hoznak magukkal, melyekre tmaszkodnak, melyeken lpnek tl? Milyen termszeti-trsadalmi jelensgekkel talljk szemben magukat, hogyan sikerl rajtuk rr lenni? Milyen tudatformk vezrlik magatartsukat?

A szzadfordul krl, majd az els vilghbor megrz lmnye utn j krdscsoport fogalmazdik meg az elzek mellett: megmenthetik-e a vlsgba jutott modern kultrt a legifjabb genercik, megvan-e a kicsikben a jv zloga, avagy eleve az emberben rejlenek a barbr erk?

A legyek ura gyerekcsoportja (6-12 esztends fik) is egy lakatlan szigetre kerl (amely valami korallszirt a tengeren" - a fordts Gncz rpd munkja). Nhny jelzsbl megtudhatjuk, hogy krlttk, a htrahagyott felnttvilgban a msodik vilghbor tombol. Az a repltr, ahonnan az gpk felszllt, kevssel utbb atomtmads vagy ms katasztrfa ldozata lett. A cselekmny sorn egy halott ejternysre bukkannak a kisfik - rmt ltvnya a gyermeki hiedelemvilg alakulsban is szerepet jtszik. A m vgn, a legvgs pillanatban rkez megment felntt egyenruhban, revolverrel magasodik a fldn fekv Ralph fl. Krdse (Remlem, senkit sem ltetek meg+") sok lettapasztalatot srt. A httrben egy matrz a csnak tatjn gppisztolyt tartott".

Milyen vilgot pthettek fel ezek a fik?

Az j krnyezetben a gyerekek eleinte magtl rtetd termszetessggel, neveltetsk nyomaknt, a demokratikus rend alapjait ignylik s kezdik alaktani, beidegzsekkel s - a legrettebbek rszrl - nmi tudatossggal. Kln kasztot alkot a krus, k vasfegyelmet hoznak magukkal (mg a rekken hsgben sem vetik le kpenyket). A formld, ntevkeny kzssgnek Ralph lesz a vezralakja, a legidsebbek egyike, termszetes vezet, j kills, fizikailag is kiemelkedik, hatrozott s cltudatos egynisg, kezdettl felelssget rez s vllal az egsz csoportrt. Rfi gyakorlatiassga s szellemi rettsge az els idszakban aranyat r, kvrsge azonban hamarosan a kzs gny cltbljv teszi.

A demokratikus renddel szemben, ellenplusknt agresszv sztnk lpnek fel, amelyekhez a talajt a hatalomvgy teremti; Jack Merridew korbban krusvezet volt, s most alig viseli el a hegemnia elvesztst. sztnei hamar jelentkeznek: vrpezsdt, rjt" izgalom kerti hatalmba, a hs grete". Elszr mg maga is megdbbenve fedezi fel magban a klns, ellenllhatatlan indulatot, mely arra ksztette, hogy zbe vegyen valamit, s meglje." A brutalits els kitrseit mg megfkezi, flretereli az erklcsi nkontroll: elkpzelhetetlenl szrny dolog lett volna lesjtani a kssel [+], a vr ltvnya" mg egyelre visszariaszt, az  elkerl kst a fi ekkor mg belevgta egy fatrzsbe".

A harmadik meghatroz tnyez a szorongs. A kicsikben - az otthon elvesztse miatt, a kiszolgltatottsg rzete kvetkeztben - megnevezhetetlen ijedelmek" lpnek fel, eluralkodik a flelem, elssorban jszaka, alvs kzben tr rjuk, lmukban beszlnek s siktoznak." Azt az ert, amit az elhagyott otthonban mindig maguk fltt tudtak, most az alig nhny vvel idsebb nagyfik kptelenek ptolni. Nincs a biztonsgot ad felettes tnyez, amely a bels indulatokat, hangulatokat s rzelmeket kordban tartsa.

A szlet demokrcia gyengesge, a nvekv agresszivits s hatalomvgy, valamint a szorongs egyttes kvetkezmnyeknt anarchia ti fel a fejt, amelynek kt szls vltozata a cltalansg s a gtlsok levetkzse. A kicsik naphosszat a homokban jtszanak, Roger s Maurice pedig tlpnek egy rendkvl jelents hatrt: sztdljk a homokvrat, Roger doblni kezdi a kis Henryt. Az r, akinek elbeszli alapmagatartsa az egsz mben a trgyilagossg, most megszaktja az objektv kzlsmdot, s rtkel, rtelmez mondatokkal figyelmeztet: A guggol gyerek kr a szlk, az iskola, a rendrk s a trvny ers vdelmez krt vontak. Roger karjt egy civilizci fegyelmezte, amely mit sem tudott rla, s maga is mr romokban hevert." A gt tszakadt, s csak id krdse, hogy mikor uralkodik el a nylt erszak. Az elvadulsi folyamat ksbb is Roger magatartsban jelentkezik a leglesebben; Jack alvezrv zllik, s indtja tjra a vgzetes szikladarabot, amely aztn hallra zzza Rfit.

Az aprsgok megmagyarzhatatlan rettegse konkrt clpontot keres magnak, s a kis Phil gy ltja: valami mozog a fk kztt, valami risi". A fantzija kgynak lttatja a fkon l ksznvnyeket (vagy taln az ejternyt?). A m kulcsmondata: van itt valami szrny". A kiszolgltatottsg llapota, a szorongs rzete s a bellrl is felszabadul, kvlrl is fenyeget agresszivits lt testet ebben a kollektv kpzetben. A csoport tudatban egy valsgfltti lny alakja krvonalazdik - br a fik alig beszlnek rla -, amelyben valls, animizmus, mgia s totemizmus elemei jelentkeznek.

A konfliktus (a demokratikus rend, valamint a vele szemben jelentkez erszak, a hatalomvgy s a rendet bellrl is megbont flelmek ellentte) htterben szellemi-ideolgiai motvumok is  felbukkannak. A demokrcit bellrl gyengt ernek bizonyul a nacionalizmus: Elvgre is nem vagyunk vadak. Angolok vagyunk, az angol meg mindenben az els, teht vigyznunk kell arra, hogy csak helyes s j dolgokat csinljunk" - hangzik el, nem vletlenl Jack szjbl. A felelssgtudat is visszjra fordul, ha nhittsggel, nemzeti gggel prosul. Rfi ezzel szemben a rci, a gyakorlatiassg s a humnum szszlja. Gyerekes stlusban megjegyzi: az let ma tudomnyos". Testalkata s sorsa klncc, korarett tette, most is gyorsan tltja, hogy nem jtszhat vezrszerepet, de tancsadknt Ralph jobbkeze marad. Kedves lenzssel szl trsairl: mint a gyerekek". Olykor kevs szval is a legmlyebbre mutat: nincs mitl flni, [+] hacsak az emberektl nem." Mi jobb: kifestett, ostoba vadakat jtszani, vagy rtelmesnek lenni, mint Ralph?" Azonnal fellp idegenkedse Jacktl idvel beigazoldik, baljs elrzett s rettegss slyosbodik. A humnum kpviseljnek nincs fegyvere a gtlstalann vl erszakkal szemben. Szemvegtl megfosztva mr a biztos halltudatban l, brutlis meggyilkolsa a m folyamatosan nvekv feszltsgnek tetpontjt jelenti.

A humnum s a demokrcia mrtrjv vlik Simon is. Krustag, de kln utakon jr, rzkeny s fogkony a termszeti szpsgek irnt. Kpzelete gazdag, gyertyabimbkat" lt, illatuk kifrccsent az jszakba." Metaforikus szemlletmdja az egsz regny stlusnak kulcsa, azonos az rval (errl ksbb mg szlunk). Simont lenygzi a termszet gazdagsga, a mlyen tlt lmny nkvleti llapotba juttatja. � is alapvet tanulsgokat fogalmaz meg: lehet, hogy azrt mgis l, itt egy llat [+], taln bennnk van".

A konfliktus a felelssgrzet, az rtelem s az emberiessg, valamint az sztnvilg, a vgyak nyers kilse kztt fokozatosan lezdik. A gyerekek a trvnyes rend kiptse s a hazatrs lehetsgnek lland fenntartsa irnyba indulnak el (Jack akkor mg egyedl marad anarchisztikus trekvseivel), de aztn tbillen a mrleg nyelve az llat s az ember leigzsa, a termszet puszttsa, a hatalmaskods oldalra. Ekkor mr Ralph van egyedl - kzvetlen s hallos fenyegetsben. A kzdelmet az billenti a vadszok oldalra, hogy a ltfenntartshoz elengedhetetlenl fontos az tel, a hs". Az hsg parancsa ellenllhatatlan erket szabadt fel. A csoport gyorsan kialaktott munkamegosztsa nhny napon bell felborul, az llatok elejtsnek knyszere hozza magval a brutalitst. A civilizci s a demokrcia szintjrl ezrt indul el kivdhetetlenl egy elvadulsi folyamat, amely a jzan szt s a felelssgrzetet egyszeren elspri. A cselekmnysor gy voltakppen nem ms, mint egyfajta visszafejldsi folyamat, a kultra leplse, a modern civilizcibl a trtnelem eltti idk irnyba.

A regny trgyi vilgban tbbletjelentssel br elemek egsz sorval tallkozunk. Maga a sziget": a civilizlatlan termszetet jelenti, a vgtelen gazdagsgot, ugyanakkor a prbattel sznhelyt s a bezrtsgot is. A kagyl": az l, sidktl ltez termszet jelkpe, a bezrtsgnak is szimbluma, de a szpsg s a tkletessg is, csodlatos hangja mintha varzservel brna; mindezeken tl a gyerekek a kzssgi let eszkzv s szimblumv vlasztjk. Az llat" egyrszt clpont, maga az elejtend vad, de ugyanakkor a flelem trgyiasulsa is, st fokozatosan totemisztikus kpzetek kapcsoldnak hozz. A kunyh" benssges ltformt jelez - szemben a msik oldal k"-vrval (az skor megidzjvel). Hasonlkppen gazdag tbbletjelentsekben a szemveg" motvuma, amely elssorban a knyvkultrra utal, rajta keresztl a kulturlis hagyomnyok egszre, de pl. Rfi szemvege segtsgvel jutnak a gyerekek az letfenntartshoz elengedhetetlen tz"-hz is; ez is alapmotvum. Mr az els rkban tzvszt okoz a gondatlansg - egy aprsg eltnik -, s ez elrevetti a tragikus vgkifejletet. A tetponton az indulatok elhatalmasodsnak kls prhuzamaknt az egsz sziget lngba borul. A fst" eleinte a hazatrsi szndk,

a felelssgtuds jele - aztn a sziget teljes pusztuls. A szemveg" ellentte a

vadak oldaln a kifestett arc" (ijeszt, de fknt a sajt ijedtsget takarja, a szemlytelensgben a gyarlsgok is leplezdnek), valamint a bicska", a ks" s vgl a kihegyezett bot, a lndzsa". A tenger" kzrefog s v, elvlaszt a klvilgtl s magba fogadja az ldozatokat (Simont s Rfit, valamint az ejternyst). A trvny" kulcssz (Ralph: Nincs egyebnk, csak a trvnyeink!" - Jack: Ftylk a trvnyekre! Ersek vagyunk+ vadszok vagyunk"). A szinonimk is jelentstbbletet hordoznak: Ralph vezr" lesz a gyerekek ln, Jack fnk".

A kpsor nem csupn kltisget klcsnz a mnek, hanem ez teremti meg a kapcsolatot ember s termszet kztt, s gy az egsz regny bels, metaforikus vzt alkotja. A trgyi elemek egy-egy szerepl jellemt is tkrzik s kifejezik. (Ilyen klcsns sszefggsben ll Ralph a kagylval s az rtzzel, Jack a kssel s a kihegyezett bottal, Rfi a szemveggel s a malac"-cal, Simon a pillang"-val stb. - H.S. Babb megllaptsa.)

Az elvaduls fokozatait a vadsznek vltozatai is szemlltetik. Ez a szertartssorozat a mgikus ltsmd eluralkodst, a racionalits fokozatos eltnst, a hordaszellem fellkerekedst is mutatja. Az els versvltozat elhangzsakor, amikor Robert jtssza az llat szerept, a vadszlmny elmondsa mgikus rtuss fejldik,

de a vszjsl pillanatoknak vget vet a mgiscsak fellemelked jzansg. Ksbb, Simon bekertsekor a mgikus pszichzis mr elbdtja az egyni tudatot, csak a

hordatudat s az agresszv sztnk mkdnek, a vadszok" kzl senki nem veszi szre, hogy egy trsukat mszroljk le. Golding itt a csoport nzpontjbl szl: Az llat a kr kzepn trdelt+" A mgikus tudat mindent magba gyjt s legyz: a flelmet, a ksrteties idjrs rendkvli lmnyt, a sttsget, a tnc s nek extzist stb. Pedig Simon kulcsfontossg felismerssel rohant le a trsai kz a hegyrl. A folyamat azonban ekkor mr megfordthatatlan. Egy iszonyatos, szemlytelen hatalom" veszi t az uralmat a szigeten.

A szereplk motivcija aprlkos, a viselkedsek s magatartsok rugit mindegyikk esetben megismerhetjk. A negatv jellemek kevsb sszetettek, a msik oldalon viszont egyrtelmen pozitv hst nem tallunk. Az rtkeket legtovbb megtart, hsiesen harcol fi Ralph sem hiba nlkli jellem. � is gnyolja (elrulja) Rfit, benne is jelentkeznek az agresszv sztnk. Tbb alapvet felismerst msoktl vesz t, elssorban Rfitl s Simontl. �k ketten a legrzkenyebbek, a legfogkonyabbak, de mindketten kevsb letkpes szereplk - betegek (Rfi asztms, Simon epilepszis). Sem a lelkiismeretes, elretekint, hatrozott kills, sem a humnus magatarts, sem a lelki gazdagsg, sem a pozitv tnyezk egymst segt sszefogsa nem kpes meglltani a civilizci vlsgt. A legyek ura rezheten magn viseli az alig egy vtizeddel korbban vget rt vilghbor okozta dbbenetet. A megmenekls ebben a regnyben csak deus ex machina" jelleg megoldssal lehetsges, a m vgs kicsengse pesszimisztikus, felkavar, keser.

Golding knyve nagy mvszi fegyelemmel rendezett, vilgos felpts" alkots (Trcsnyi Mikls). ttetsz cselekmnye, mvilga mgtt allegorikus-szimbolikus utalsok, keresztny s mitolgiai vonatkozsok sora hzdik. A cmad legyek ura" kifejezs a hber Belzebub" nv fordtsa, az rdg bibliai nev. Az emberi-

sg trtnete a rossz szellem hatalomra jutsval fenyeget, gyzhet az eltkozottsg, a bn, a testvrgyilkossg.

William Golding (1911-1993) Nobel-djas angol r tbbi regnyben is az sztnvilg s az intellektus konfliktust trja fel, egyn s kzssg kapcsolatrendszert elemzi, klnleges szituciba kerlt hsk viszontagsgai kapcsn.

 
Professzionális Tárhely


Biztonságos Tárhely