Lassú flashtárhely optimalizálása és

gyorsítása

 

Idővel a leggyorsabb SSD is lelassul, de néhány fogással ismét lendületbe hozhatjuk a flashtárhelyet. Először ellenőrizzük, hogy az AHCI mód be van-e kapcsolva – ez a feltétele ugyanis a TRIM funkció használatának, amely a törölt blokkokat ismét felszabadítja. Ehhez nyissuk meg a registryt, és navigáljunk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Msahci kulcshoz. Dupla kattintás után a Start bejegyzésre változtassuk meg a duplaszó értékét 0-ra. A HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStorV kulcsba szintén írjuk be a 0 értéket. Ezután indítsuk újra a számítógépet, és végezzük el a megfelelő módosí-tást a BIOS-ban is. Ennek módja általában gyártónként különböző, de leggyakrabban az Advanced Chipset Features alatt találjuk a SATA-Mode kapcsolót, amit állítsunk át AHCI módra. Ezután lépjünk be a Windowsba, és győződjünk meg róla, hogy a TRIM funkció engedélyezve van. Indítsuk el a cmd. exe-vel rendszergazdaként a parancssort, és írjuk be az fsutil behavior query- DisableDeleteNotify parancsot. Ha azenter leütése után a DisableDeleteNotify = 0 választ kapjuk, a TRIM funkciónaktív, és bezárhatjuk a parancssort. Ha viszont ezt kapjuk vissza: DisableDelete-Notify = 1, akkor a TRIM nincs engedélyezve. Ha szerencsénk van, akkor ez csak beállítási hiba, és nem az SSD nem rendelkezik vele. Írjuk be az fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 parancsot. Az enter leütése után a TRIM funkció be lesz kapcsolva (ezt azért ellenőrizzük a fenti módon). Hogy a PC és az SSD optimálisan működjenek együtt, a Windows-beállításoknak is illeszkedniük kell. Az SSD-Tweaker program (lemezmellékletünkön vagy az ssdtweaker.elpamsoft.com oldalon) gondoskodik erről. A program rögtön az indítás után felajánlja az optimális beállításokat. Ezeket vegyük át egy kattintással a Start AutoTweak gombra. A beállítások végül a PC újraindítása után aktiválódnak. Hogy az SSD-nek sok szükségtelen írási műveletet megspóroljunk, kapcsoljuk ki a hibernálást. Ehhez indítsuk el ismét a parancssort rendszergazdaként,írjuk be a powercfg –h off parancsot, és hagyjuk jóvá enterrel. Ha most az alvó módot használjuk a Windows teljes leállítása helyett, akkor sokkal gyorsabban indul a rendszer, ugyanakkor ahelyett, hogy az ehhez szükséges adatokat az SSD-re írná, inkább a memóriában (RAM) tárolja majd azokat. Végezetül elismételnénk, hogy a közönséges HDD-k esetében alkalmazott trükkök, így például a gyakran használatos fájlok a lemez elejére mozgatása és a töredezettségmentesítés az SSD-knél nem működik, sőt, az utóbbi kifejezetten káros is, mert lerövidíti ezen meghajtók élettartamát a cellák felesleges terhelésével.

 

Régi Windows-Fényképnézegető

használata :

 

Windows 10 alatt alapértelmezésben a Fényképek alkalmazásból nyitjuk meg a képeket. Egy trükkel azonban a régi megszokott Windows Fényképnézegetőt is használhatjuk tovább, ez ugyanis nem tűnt el Windows 10 alól, de már csak bizonyos képformátumoknál kerül elő. Az újraaktiválásához nyissuk meg a Windows+R gyorsbillentyűvel a Futtatás ablakot, írjuk be: regedit, majd egy kattintással az OK gombra nyissuk meg a registryt. Navigáljunk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Photo Viewer\Capabilities\File-Associations ágra, kattintsunk jobbegér gombbal egy szabad területre a jobb oldalon, és válasszuk Új alatt a Karakterlánc bejegyzést. Névként írjuk be .jpg, ésnyissuk meg dupla kattintással a bejegyban írjuk be Értéknek: PhotoViewer.

 

A számítógép leállását lelassító hibák javítása

 

Ha a Windows leállításkor a „Várakozás a háttérben futó feladato befejezésére” üzenetet adja, az azt jelenti, hogy az operációs rendszer még futó Windows-feladatok menetrend szerinti befejezésére vár. Hogy felgyorsítsuk a leállítást, nyissuk meg a Vezérlőpultról a Felügyeletineszközöket, és azon belül a Számítógép kezelést. Ott kattintsunk a Feladat ütemező előtti háromszögre, majd alatta a Feladatütemező könyvtár előttire, és ugyanígy menjünk le fastruktúrán egészen a Microsoft/Windows/TextServicesFramework bejegyzésig. Erre kattintva megnyílik az MsCtfMonitor feladat ablaka. Jobbkattintás után erre a bejegyzésre válasszuk a helyi menüből a Letiltás parancsot. Ezután indítsuk újra a számítógépet. A jövőben a leállítás sokkal gyorsabb lesz – kivéve persze,ha valami más probléma van a háttérben, például túl sok feleslegesen futó szoftver vagy nyitott dokumentum.

 

A google reklám mentesitése

 

https://www.google.com/settings/ads/anonymous

                                                         

 Windows 10 Home: 46J3N-RY6B3-BJF-DYVBFT9-V22HG

▪ Windows 10 Home N: PGGM7-N77TCKVR98-D82KJ-DGPHV

▪ Windows 10 Pro: RHGJR-N7FVY-Q3B8FKBQ6V46YP4

▪ Windows 10 Pro N: 2KMWQ-NRH27-DV92J-J9GGT-TJF9R

 

 

KÉPERNYŐMENTÉSEK

 

Bárki, aki számítógépet használ, időről időre kerül olyan helyzetbe, hogy a képernyőn megjelenő tartalomról egy mentést kell készíteni. Sokan rá is vágják, hogy Print-Screen, majd Paint indítása, Beillesztés,Mentés másként, és készen is vagyunk. Ez amódszer is működik, de van egy sokkal egyszerűbb: a PrintScreen gomb helyett a Win+PrintScreen kombinációt használjuk! Próbáljuk csak ki: a képernyő egy pillanatra elsötétül, a képernyőmentés pedig ezalatt el is készül. A fájl a Dokumentumok\Képek\ Képernyőfelvételek mappába kerül.

 

Windows indítása csökkentett módban a hibák azonosításához

 

Ha makacskodik az operációs rendszer,indítsuk el biztonságos módban. Ekkor csak az alapvető szolgáltatások, illesztőprogramok és alkalmazások töltődnek be,megkönnyítve a hibakeresést. Windows 10 alatt erre több lehetőség is van, ám egyik sem olyan kényelmes, mint a korábban megszokottak. A korábbi Windows-verziókban a csökkentett módot a Windows indításakor billentyűkombinációkkal is kiválthattuk. Ez a módszer elméletben a Windows 10 alatt is működik a Shift+8 kombinációval – az ehhez rendelkezésre álló időablak azonban olyan kicsi, hogy többnyire nem sikerül az akció, így többször is próbálkoznunk kell, mire elkapjuk a megfelelő pillanatot. Megbízhatóbban jutunk csökkentett módba, ha egy kattintás után a Windows ikonra balra lent lenyomjuk a Főkapcsoló gombot. Ekkor többek között megjelenik az Újra indítás lehetőség. Ha lenyomott Shift gombbal rákattintunk, akkor megjelenik a BIOS-utód UEFI-re emlékeztető dizájnú világoskék háttér, rajta a nagy ikonokkal jelzett menüvel. Itt válasszuk elsőként a Hibaelhárítás kategóriát. Indítási beállításokat. Nyissuk meg, és kattintsunk az Újraindítás gombra. Az F4 gomb lenyomása után a Windows csökkentett módban indul. Egy további lehetőség a Rendszerkonfigurációból indul: a Windows+R kombinációval nyissuk meg a Futtatás ablakot,írjuk be: msconfig, és hagyjuk jóvá OK val. A Rendszerindítás lapon kapcsoljuk be a Biztonságos indítás jelölőnégyzetet,és alatta a Hálózat gombot. Egy kattintás után az OK-ra nyomjuk le az Újraindítás gombot, és ezután az újraindulást követően rögtön a csökkentett módba jutunk. A parancssor is lehetőséget kínál a csökkentett mód indítására. A Win dows+X kombináció leütése után válasszuk a Parancssor (rendszergazdai) opciót, és hagyjuk jóvá a biztonsági kérdést. A bcdedit /set {current} safeboot network parancs beírása után a Windows csökkentett módban indul újra. Ha gyakran van szükségünk erre a szolgáltatásra, akkor még gyorsabban megy, ha létreho-zunk egy megfelelő parancsikont az asztalon. Ehhez kattintsunk jobbegérgomb-bal az asztal egy szabad területére, és a helyi menüből válasszuk Új alatt a Parancsikont. Célként adjuk meg ezt: /f/t 00, és kattintsunk Tovább, majd a Befejezés gombra. A jövőben elég egy kattintás a shutdown.exe fájlra a Windows 10 csökkentett módban indításához.Végül még két további lehetőség van erre az indítási változatra: helyezzük a Windows 10 DVD-t a meghajtóba, és indítsuk el a telepítést. Miután a program megjelent, kattintsunk a telepítő-képernyőn jobbra lent a Számítógépjavításra. Végül, ha minden kötél szakad,indítsuk el a PC-t, és tartsuk a bekapcsológombot azonnal ismét lenyomva,amíg a számítógép bekapcsol. Miután ezt a folyamatot négyszer megismételtük, az UEFI-be jutunk, és ott kiválthatjuk a csökkentett módot.
Professzionális Tárhely